Poomses


Koryo


Koryo (Korea) is de naam van een oude Koreaanse dynastie. De mensen uit de dynastie versloegen de Mongoolse agressors. Hun geest komt terug in de bewegingen van de poomsee Koryo. Elke beweging uit deze poomsee vertegenwoordigt de kracht en energie die nodig was om de Mongolen te verslaan.

Keumgang


De betekenis van deze poomsee is 'te sterk om gebroken te worden' of 'diamant'. De bewegingen van deze poomsee zijn zo mooi als de Koreaanse berg Keumgang-san en zo sterk als diamant, Keumgang-seok.

Taebaek


De legendarisch 'Dan Gun' stichtte een natie in Taebaek, naast Korea's grootse berg Baekdoo. Baekdoo vormt een symbool voor Korea. De betekenis van Taebaek is 'licht'. Iedere beweging in deze poomsee moet niet alleen exact en snel zijn, maar ook vastberaden en hard.

Pyongwon


De betekenis van Pyeongwon is 'uitgestrekt, open veld', groots en majestueus.

Sipjin


Sipjin staat voor decimaal. Deze poomsee vertegenwoordigt de ordelijkheid van het decimale systeem. Het betekent daarbij ook de eindloze groei en ontwikkeling in systematische volgorde: stabiliteit.

Jitae


Volgens het oosterse geloof komen alle levende zaken uit de aarde en keren daar ook weer terug (Chitae staat ook wel voor aarde). De aarde is inderdaad het begin en het einde van het leven. Levende zaken alsmede natuurlijke fenomenen komen voornamelijk voort uit de veranderingen van de vorm van de aarde.

Chonkwon


Chonkwon symboliseert de lucht. Vanaf de oudste tijden hebben de oosterlingen in de lucht geloofd en hebben deze aanbeden als zijnde het de heerser over het universum en de mens.De oneindig grote lucht kan een mysterieuze wereld vormen in de ogen van de mens die haar beperkingen kent.

Hansu


Poomsee Hansoo vertegenwoordigt de kenmerken van het water. Vloeiend voortbewegen en de mogelijkheid tot aanpassen vormen de natuur van het water.

Ilyo


Ilyo symboliseert eenheid. In het boeddhistische geloof zal de geestelijke beschaving een eenheid vormen. Hierin zullen lichaam en geest, ik (subject) en jij (object), geest en gewaarwording een eenheid vormen. Het ideaal van taekwondo bevindt in deze staat van Ilyo. Het uiteindelijke doel van taekwondo is een discipline waarin we ons kunnen concentreren op iedere beweging, onthoudend van aardse obsessies.