Scorebord


Bij iedere wedstrijdmat staat bij de jurytafel een scorebord. Dit scorebord heeft een blauw of rood en een wit gedeelte. Op elk gedeelte staan de termen; I(ppon), W(aza-ari) en Shido (straf). Aan het begin van de wedstrijd zijn alle vakjes leeg behalve de begintijd.


Wanneer een judoka aan een wedstrijd gaat deelnemen, draagt hij/zij een witte of een rode band over je eigen band (bij officiële wedstrijden dragen de judoka's een wit of een blauw judopak). 

De judoka met de witte band wordt als eerste opgeroepen en gaat vanuit de jurytafel gezien aan de linkerkant staan. De judoka met de rode band wordt als tweede opgeroepen en gaat vanuit de jurytafel gezien aan de rechterkant staan.

Nadat de wedstrijdtijd is verstreken, worden de punten niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij ippon is de wedstrijd gelijk afgelopen. Twee waza-ari’s staan gelijk aan één ippon.

Als je een mooie worp hebt uitgevoerd, denk dan niet dat het wel eens een ippon zou kunnen zijn. Ga altijd verder met een houdgreep. Misschien vindt de scheidsrechter het geen ippon en intussen heb jij al mooi iemand in een houdgreep! Dus pas stoppen als je ippon of maté hoort! 

Als je verloren hebt, tellen jou eventuele scores niet mee, degene met de hoogste scores wint en krijgt de punten.

Hieronder volgt een korte uitleg van het scorebord:

De judoka met de rode band maakt een techniek, waardoor de judoka met de witte band op de grond valt. De scheidsrechter beoordeeld dit met een waza-ari. Er komt nu aan de rode kant van het scorebord een 1 bij de waza-ri te staan.

De wedstrijd gaat verder. De scheidsrechter vindt dat de judoka met de rode band te weinig aanvalt. Deze judoka krijgt een shido van de scheidsrechter. Omdat shido’s in één wedstrijd de waarschuwingen zijn, krijgt de judoka met de witte band geen score op het scorebord. De judoka met de rode band staat dus nog steeds met een waza-ri voor op de judoka met de witte band.

De wedstrijd gaat verder. De judoka met de witte band werpt de judoka met de rode band. De scheidsrechter beoordeeld dit met een waza-ri. Er komt nu aan de witte kant van het scorebord een 1 bij de waza-ri te staan. 

De westrijd gaat verder en de tijd is verlopen. Nadat de scheidsrechter maté en sore-made heeft gezegd, is de wedstrijd afgelopen. De judoka met de witte band heeft gewonnen. Dit omdat een beide een waza-ari hebben gescoord en de judoka met de rode band ook nog een shido (straf) heeft.