Zit ik lekker in mijn vel

19-12-2022 door hans.pikkemaat

Zit ik lekker in mijn vel?

Het project van Budovereniging Hantei i.s.m. het Basisonderwijs heeft haar tweede periode afgesloten.

Opnieuw hebben een kleine 150 kinderen deelgenomen aan dit judoproject wat uitgevoerd wordt door de trainer van Hantei, Carlos Platier Luna.

Straks in januari staan de volgende groepen kinderen alweer in de startblokken om deel te gaan nemen. Deels op de locatie van Hantei en deels in de accommodatie van de school. Dat laatste is mogelijk geworden doordat een financiële bijdrage van het RABO-coöperatiefonds is toegekend en de vereniging een judo-puzzelmat kan gaan aanschaffen. Het grote voordeel daarvan is dat ook de scholen in de Thij en de Essen ook dichter bij school in hun sportaccommodatie aan dit project kunnen gaan deelnemen. Daar zijn ook al toezeggingen van binnen.

De kinderen van de groepen 5 en 6 doen in principe mee aan dit project. 

Het doel is de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van de kinderen te vergroten. Dat judo met haar kernwaarden zoals respect, samenwerking, vertrouwen en discipline daarbij belangrijke elementen zijn, staat buiten kijf. Door een combinatie van ervaren en praten leren kinderen meer over deze kernwaarden. Op heel veel plekken kunnen ze hier baat bij hebben. Als je de spelregels kent en je houd je er met z’n allen aan dan kun je je veilig voelen. 

Plezier hebben is daarnaast ook van groot belang, als iets leuk is, en je hebt lol met elkaar, dan leer je beter en heb je eerder door wat belangrijk is en waarom.

In de evaluaties kwam een positief beeld naar voren. Kinderen schreven o.a.  bij de vraag waar ben je trots op: “trots op mijn diploma”’ of “trots dat ik alles begrepen heb”” en “trots op mezelf”.  Ook de spelletjes die gespeeld werden leverden antwoorden op als: leuk, moeilijk en ingewikkeld. En de vraag nu kan ik: werd beantwoord met “de judorol” of “goed vallen”. Kortom deze groepen zijn wekelijks weer enthousiast naar school gegaan. We hopen na verloop van tijd te horen of de judorol nog steeds lukt. Bij Hantei kunnen , zij die dat willen nog veel meer van judo leren.